دکتر علی کیافر
حصاری پیرامون فرهنگ و هنر – بازخوردی به حریم تئاتر شهر تهران
هر دم از آن مُلک خبری میرسد
یک شرری در پس دیگر شرری میرسد
در خبرها به تفصیل آمده است، همراه با تصاویری از مراسم کلنگزنی، که حصاری پیرامون بنای تئاتر شهر تهران کشیده خواهد شد. طرح آن را هم خانم معماری کشیده است که با آب و تاب نمایش داده شده است.
به گفته آگاهان در ایران، محصورسازی تئاتر شهر سالیانی است که مورد نظر مسئولان مملکتی بوده و بارها مطرح شده است و هر بار به دلیل یا دلایلی، بیشتر از سوی افراد صاحب منفعت، ساخت حصار پیرامون تئاتر شهر و تبدیل آن فضای پر سابقه و مورد کاربریِ بسیارِ شهری به فضای محدود و کنترل شده خوشبختانه به انجام نرسیده بوده است. اما این بار از قرار، با پشتوانه نهادهایی چون وزارت ارشاد و شهرداری تهران، و در برابر سکوت رسانهها و عدم اطلاعرسانی همگانی، و در نتیجه نبود هیچگونه اعتراض مردمی، این اقدام در حال انجام است.
باید دانست که دایره تأثیرگذاری محصورسازی تئاتر شهر، منحصر و محدود به این بنا نیست، بلکه این اقدامی به معنای محدود کردن گستره عمومی شهری برای شکل دادن به یک فضای اختصاصی، جدا کردن ساحت عمومی از یک بنای عمومی و مورد استفاده مردمان، و در نگرشی کلیتر جدا کردن مردم از فرهنگ و هنر است – هم کالبدی و هم حسی و هم معنایی.
ایجاد حریم تئاتر شهر و طرح آن تاملهای چند سویهای را به ذهن میآورند. از یکسو پرسش درباره اینکه چرا بناهای ارزشمند، بویژه آنانی که نمادهای شهری و حتی سرزمینی در ایران هستند آنچنان مورد بیتوجهی و عدم نگهداری قرار گرفتهاند که با هیچ معیار حفظ فضاهای شهری، بناهای مورد بهره برداری، و میراثهای هنری و معماری نمیتوان چنین سرنوشتهای رقت بار را پذیرفت.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید.
منبع: ایران امروز