طاهره سجادی – مریم فومنی
طاهره سجادی، کنشگر حقوق زنان افغانستانی، در ایران به دنیا آمده، در ۱۱ سالگی به افغانستان رفته، و پس از روی کار آمدن طالبان در سال ۱۴۰۰ مقیم سوئد شده است. او در افغانستان در رشتهی جامعهشناسی تحصیل کرده، مدتی بهعنوان معلم و کارمند اجتماعی کار کرده و هفت سال به صورت داوطلبانه در «انجمن برابری اجتماعی زنان» در افغانستان فعالیت کرده است. با او دربارهی تجربهی زندگیاش بهعنوان یک زن در ایران و افغانستان گفتگو کردهایم و از دلایل همدلی و حمایت زنان افغانستان از خیزش «زن، زندگی، آزادی» پرسیدهایم. طاهره سجادی میگوید: «دامنهی سیاستهای جمهوری اسلامی تنها به ایران ختم نشده و افغانستان هم از این سیاستها متأثر بوده است. تمام این سیاستها و سرکوبهایی که علیه زنان اتفاق میافتد برای ما معنادارند. در چنین وضعیتی، چرا نخواهیم برای سرنگونی این حکومت دیکتاتوری با صدای “زن، زندگی، آزادی” همبسته شویم؟»
توجه به شکلهای مختلف تبعیض و درهمتنیدگیِ آنها و شنیدهشدن صدای اقلیتهای بهحاشیهراندهشده از مهمترین دستاوردهای خیزش «زن، زندگی، آزادی» بوده است. برای آگاهیِ بیشتر از گروههایی که در زندگیِ روزمره با لایههای متقاطع نابرابری مواجهاند پای صحبتهای آنها دربارهی زندگیِ روزمره و تجربههای شخصیشان نشستهایم.
برای شروع میخواهم کمی دربارهی خودتان و پیشینهی خانوادگیتان بگویید، در مورد زندگی و تجربههایی که در ایران داشتید و همچنین دربارهی بازگشت به افغانستان.
من متولد سمنان هستم. پدر و مادرم چند سال پیش از انقلاب، وقتی که خیلی کوچک بودند، با پدر و مادرشان به ایران مهاجرت کردند و من آنجا متولد شدم. تا یازده سالگی در ایران بودیم، بعد هم آمدیم افغانستان. بیشترِ آنچه از دوران کودکی به یاد میآورم خاطراتی است که در مدرسه داشتم، چون تجربهی من در مدرسه ممکن است متفاوت باشد با تجربهی یک دانشآموز ایرانی.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید.