صوفی زمانی
ژینا (مهسا) امینی در پایتخت ولایتِ عدل علی«غریب» است. از سقز با خانواده آمده که تهران را ببیند. صبح یک روز آفتابی از خانه بیرون میزند و بدون آنکه خودش خبر داشته باشد نامش مبدائی تاریخی می شود: سهشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۱.
از قضا همان روز، برادرش توی مترو عکس زیر را از او گرفته است. آخرین تصویر دختری ۲۲ ساله با حجاب معمولی و یک بطری آب در دست.
ژینا در ورودی متروی «شهید حقانی» بازداشت شد. یک اتفاق معمولی برای حفظ «بیضه اسلام»! اشکان در برابر بازداشت خواهرش مقاومت کرد و به پلیس گفت: «ما اینجا غریبیم».
در بازداشتگاه بد نام (وزرا)، یا در ون گشت ارشاد مهسا را کتک زدند. یک اتفاق معمولی دیگر! تنها دو ساعت بعد از دستگیری مهسا امینی، او را به بیمارستان منتقل کردند. در حالیکه در آن زمان، برادرش بیاطلاع از وضع ژینا، جلوی ساختمان وزرا انتظار آزادیاش را میکشید.
خبر در شبکههای اجتماعی و سایتهای خبری منتشر شد. روز بعد عکسهای مهسا امینی روی تخت بیمارستان در شبکههای اجتماعی پخش شد. حتی خیلیها، طبق تجربه، میدانستند که مهسا امینی کشته شده و نظام برای جلوگیری از اعتراضات و ساکت کردن مردم، مثل همیشه پنهانکاری میکند. مردم در دستههای کوچک جلوی بیمارستان کسرا جمع شدند. بوق اتوموبیلها به صدا در آمد و شعار «مرگ بر دیکتاتور» طنین افکن شد.
روزبعد، ۲۴ شهریور، نیلوفر حامدی، روزنامهنگار روزنامهی شرق به دستور سردبیرش به بیمارستان رفت.
گزارش نیلوفر و عکسی که او از پیکر بیهوش ژینا روی تخت بیمارستان گرفته بود، در روزنامه شرق منتشر شد.
نیلوفر حامدی چند روز بعد از انتشار گزارش بازداشت شد و هنوز در زندان اوین است. او را تهدید به اعدام کرده اند! تهدیدی که شامل روزنامهنگار زندانی دیگری بهنام ملیحه محمدی هم میشود. او به نمایندگی از روزنامه هم میهن برای تهیه گزارش از مراسم تدفین به سقز، آرامستان دایچی، رفته بود.
حدود یک ماه بعد؛ ۶ آبان ۱۴۰۱- وقتی قتل مهسا آتش نهفته زیرخاکستر جامعه را شعله ور کرده بود- وزارت اطلاعات در بیانیهی مشترکی با سپاه پاسداران، این دو خبرنگار را «وابسته» و «آموزش دیدهی سرویسهای اطلاعاتی» خواند.
بعد از سه روز سکوت، روز ۲۵ شهریور، بیمارستان کسری در بیانیه ای از مرگ مهسا امینی خبر داد. طبق این بیانیه ژینا روز ۲۲ شهریور، «بدون علائم حیاتی و با مرگ مغزی» به بیمارستان منتقل شده. این بیانیه بلافاصله از صفحهی اینستاگرام بیمارستان کسری حذف شد.
همزمان، تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی فیلمهای برش خوردهی دوربینهای مداربستهی وزرا را پخش کرد تا نشان دهد، مرگ مهسا امینی به دلیل بیماری زمینهای خودش بوده است. در فیلم دختر جوانی مشاهده میشود که ناگهان به زمین میافتد.
روز ۲۶ شهریور، مهسا امینی در سقز به خاک سپرده شد. همزمان با مراسم، اعتراض به مرگ مهسا امینی در شبکههای اجتماعی شکل گرفت. کاربران توئیتر فارسی هشتگ #مهساـامینی را ترند کردند. مرگ مهسا امینی با مرگ جورج فلوید مقایسه شد: قتل به دست پلیس!
در زمان مرگ جرج فلوید، رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای به مرگ او واکنش نشان داد و آن را مظلومانه خواند و مبلغان «نظام» آن را نشانه سبوعیت دولت آمریکا خواندند.
بعد از چند روز، هشتگ مهسا امینی رکورد تاریخی توئیتر را شکست و تا ۲۰ مهر ۱۴۰۱، ۲۷۵ میلیون بار تکرار شد.
ترند شدن نام مهسا امینی یکی از عوامل مهم جهانی شدن خبر قتل او بود .تا کانون جمع کثیر و بی سابقه ای از شخصیت های ورزشی، هنری، اجتماعی و سیاسی جهان به قتل مهسا اعتراض کردهاند. جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، یکی از آنهاست!
درآن صبح معمولی، انقلاب «زن، زندگی، آزادی» متولد شد. فاینانشال پست در تیتر یک خود نوشت: «انقلاب 2022 ایران شروع شده است».
در آن روز خزانی ژینا نام رمز انقلاب شد.