از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ جایجای جهان شاهد انفجار اعتراضات تودهای بود که بسیاری فکر میکردند تغییراتی اساسی برجا خواهند گذاشت. این اعتراضات از تونس آغاز شد و جهان عرب را درنوردیدند. بعد شاهد اعتراضات گسترده در ترکیه، برزیل، اوکراین و هنگکنگ بودیم و در انتهای این دهه سودان، عراق، الجزایر، استرالیا، فرانسه، اندونزی، بیشتر کشورهای آمریکای لاتین، هند، لبنان و هائیتی شاهد اعتراضات گستردهی مردمی بودند.
مردم جهان در این دهسال بیش از همهی تاریخ برای اعتراض به خیابان آمدند، ولی حاصل چه بود؟ وینسنت بوینس، روزنامهنگار آمریکایی، در کتاب اخیر خود با نام اگر بسوزانیم: دههی اعتراضات تودهای و انقلابی که نشد، میگوید اگر پس از فروکش کردن شور اعتراضات و هیجان رسانهای حول آنها به وضعیت فعلی این کشورها بنگریم میبینیم که آنچه از پی این اعتراضات از راه رسید، با اهداف معترضان بسیار متفاوت بود و اغلب هم شرایط بسیار بدتری برایشان بهبار آورد.
از برآمدن ژنرال عبدالفتاح سیسی در مصر تا افزایش کنترل پکن بر هنگکنگ، تظاهرات تودهای به نتایج خلاف انتظار معترضان رسیدند. اما چطور تقریباً همهی این اعتراضات تودهای این دهه چنین سرنوشتی یافتند؟ ادامه مطلب را اینجا بخوانید.
وینسنت بِوینس
منبع: ایران امروز